Mój dzisiejszy dzień

Dodaj komentarz
W dzisiejszą sobotę byłam naprawdę bardzo zajęta. Od godz.11.00 do 14.00 miałam zajęcia taneczne, a następnie od godz.15.00 do 18.00 zabawę choinkową. Po dyskotece o g.18.00 próbę scholi. A Wam jak minął dzień? Bardzo się cieszę, iż liczba wyświetleń na blogu wzrasta! <3
Zapraszam do rozwinięcia...










A tutaj dla Was przepis na przepyszne rogaliki z marmoladą:





Kruche rogaliki z marmoladą
Liczba porcji: 40 rogalików 

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Dodatkowo: 
  • twarda marmolada różana lub wieloowocowa (najlepsza Stovit)
  • białko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do posypania lub lukier do dekoracji



Wszystkie składniki na ciasto zagniatać dokładnie, owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło i włożyć do lodówki na 2 godziny lub całą noc. 
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą część ciasta zwałkować na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta okrąg. Podzielić go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik położyć czubatą łyżeczkę marmolady i zwinąć od szerszego końca do środka i uformować rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę należy posmarować je roztrzepanym białkiem.
Rogaliki ułożyć koło 13-15 minut do lekkiego zarumienienia. 
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem lub udekorować lukrem. 
S m a c z n e g o!

0 komentarze :

Prześlij komentarz