Witajcie! Dziś specjalnie dla Was z okazji ,, tłustego czwartku'' coś o pysznych słodkościach.
Skąd pochodzą pączki oraz faworki?
Pulchne, okrągłe drożdżowe ciastko nadziewane konfiturą, owocami lub budyniem,itp. Smażone na ciemnozłoty kolor w głębokim tłuszczu, z charakterystyczną, jasną obwódką wokół. Często oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.Jedno z najpopularniejszych ciastek – pączek.
I choć kojarzony z Polską, pączek trafił na nasze stoły najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Już wtedy w ostatnie dni karnawału były czasem zabawy i picia, a na stołach królowały tłuste potrawy, w tym pączki.
Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami, całość popijano wódką.
Dopiero z czasem, w XVI wieku, ciastko to zaczęto przyrządzać na słodko. Jako o jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał o pączkach Mikołaj Rej, a historycy wspominają, że serwowano je na dworze króla Augusta III.
Na Śląsku pączki znane są jako kreple – od niemieckiego słowa Krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu, wcześniej funkcjonowały też nazwy bliny czy babałuchy.
Niezależnie od nazwy, w tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2.5 pączka, a wszyscy Polacy w ten jeden dzień zjadają ich prawie 100 milionów. Wiąże się z tym pewien przesąd, który głosi, że sięgnięcie po pączki w tłusty czwartek ma przynieść szczęście, a niejedzenie ich - niepowodzenia.
Faworki
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem, karnawał to czas smażenia faworków, czyli chrustu. Te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec. Kształtem przypominają złożoną kokardkę
czy wstążkę i stąd wzięła się polska nazwa, zapożyczona z francuskiego -faveur - wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna.
Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się w warkocz, a po doprawieniu cukrem okazało się, że nieuwaga zaowocowała smakowitym ciastkiem.
Początkowo faktycznie faworki przygotowywano z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Później przyrządzano je z ciasta lanego i biszkoptowego, aż wreszcie z tak zwanego ciasta zbijanego, z którego dziś najczęściej robi się faworki. Zmiana receptury sprawiła, że są lekkie, cienkie i chrupiące, a zajadamy się nimi przez cały czas trwania karnawału.
Pączki - najlepsze domowe
Przepyszne i mięciutkie domowe pączki z nadzieniem w środku (słodką marmoladą), delikatnie oprószone cukrem pudrem. Przepis na pączki jest prosty, przygotowanie ciasta łatwe, a efekt wyśmienity. Zobacz także inny przepis na pączki z marmoladą. Sprawdź również przepis na faworki, doskonały chrust na Tłusty Czwartek i cały karnawał. Serdecznie polecam.
Składniki: |
| ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Przepis: | Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Przepis na faworki Faworki - chrust na Tłusty Czwartek
Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. A jeśli masz ochotę na pączki to przepis znajdziesz .
|
0 komentarze :
Prześlij komentarz