Tłusty czwartek

Dodaj komentarz
Witajcie! Dziś specjalnie dla Was z okazji ,, tłustego czwartku'' coś o pysznych słodkościach.


Skąd pochodzą pączki oraz faworki? 

Pulchne, okrągłe drożdżowe ciastko nadziewane konfiturą, owocami lub budyniem,itp. Smażone na ciemnozłoty kolor w głębokim tłuszczu, z charakterystyczną, jasną obwódką wokół. Często oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.Jedno z najpopularniejszych ciastek – pączek.

I choć kojarzony z Polską, pączek trafił na nasze stoły najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Już wtedy w ostatnie dni karnawału były czasem zabawy i picia, a na stołach królowały tłuste potrawy, w tym pączki.

Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami, całość popijano wódką.
Dopiero z czasem, w XVI wieku, ciastko to zaczęto przyrządzać na słodko. Jako o jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał o pączkach Mikołaj Rej, a historycy wspominają, że serwowano je na dworze króla Augusta III.pączki

Na Śląsku pączki znane są jako kreple – od niemieckiego słowa Krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu, wcześniej funkcjonowały też nazwy bliny czy babałuchy.

Niezależnie od nazwy, w tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2.5 pączka, a wszyscy Polacy w ten jeden dzień zjadają ich prawie 100 milionów. Wiąże się z tym pewien przesąd, który głosi, że sięgnięcie po pączki w tłusty czwartek ma przynieść szczęście, a niejedzenie ich - niepowodzenia.


Faworki

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem, karnawał to czas smażenia faworków, czyli chrustu. Te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec. Kształtem przypominają złożoną kokardkę favoryczy wstążkę i stąd wzięła się polska nazwa, zapożyczona z francuskiego -faveur - wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna.

Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się w warkocz, a po doprawieniu cukrem okazało się, że nieuwaga zaowocowała smakowitym ciastkiem.

Początkowo faktycznie faworki przygotowywano z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Później przyrządzano je z ciasta lanego i biszkoptowego, aż wreszcie z tak zwanego ciasta zbijanego, z którego dziś najczęściej robi się faworki. Zmiana receptury sprawiła, że są lekkie, cienkie i chrupiące, a zajadamy się nimi przez cały czas trwania karnawału.



Przepis na pączki ze strony http://www.ciasta.net/paczki.php

Pączki - najlepsze domowe

Przepyszne i mięciutkie domowe pączki z nadzieniem w środku (słodką marmoladą), delikatnie oprószone cukrem pudrem. Przepis na pączki jest prosty, przygotowanie ciasta łatwe, a efekt wyśmienity. Zobacz także inny przepis na pączki z marmoladą. Sprawdź również przepis na faworki, doskonały chrust na Tłusty Czwartek i cały karnawał. Serdecznie polecam.
pączki


Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jaj
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • 50 dag marmolady
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Przepis:Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.


Przepis na faworki

Faworki - chrust na Tłusty Czwartek

Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. A jeśli masz ochotę na pączki to przepis znajdziesz .
faworki inaczej chrust
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
     
  • olej do smażenia (może być również smalec ok. 50 dag)
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania faworków
Przepis:Mąkę posiekać z masłem na stolnicy, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą, gładką masę. Następnie wybijać wałkiem tak długo (ok. 15 minut), aż będą tworzyły się pęcherze powietrza. Później ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko na stolnicy bez posypywania mąką (a jeśli jest taka konieczność to należy lekko oprószyć stolnicę mąką) i wycinać paski długości 10 cm i szerokości 3 cm (nożem lub radełkiem), a w środku nożem zrobić nacięcie przez które przełożyć jeden koniec ciasta i uformować faworki.

Faworki smażyć na rozgrzanym oleju (ewentualnie smalcu) po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu faworki osączyć na bibule lub papierowym ręczniku, a następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Podpowiedź: Olej musi mieć odpowiednią temperaturę, aby podczas smażenia faworki "skwierczały", a nie leżały zanurzone w oleju. Należy jednak zwrócić uwagę, aby faworki nie spaliły się.

Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz