Zapraszam do rozwinięcia...
A tutaj dla Was przepis na przepyszne rogaliki z marmoladą:
Kruche rogaliki z marmoladą
Liczba porcji: 40 rogalików
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatać dokładnie, owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło i włożyć do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą część ciasta zwałkować na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta okrąg. Podzielić go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik położyć czubatą łyżeczkę marmolady i zwinąć od szerszego końca do środka i uformować rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę należy posmarować je roztrzepanym białkiem.
Rogaliki ułożyć koło 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Liczba porcji: 40 rogalików
Kruche ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 20 dag zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- twarda marmolada różana lub wieloowocowa (najlepsza Stovit)
- białko do posmarowania rogalików
- cukier puder do posypania lub lukier do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto zagniatać dokładnie, owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło i włożyć do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą część ciasta zwałkować na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta okrąg. Podzielić go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik położyć czubatą łyżeczkę marmolady i zwinąć od szerszego końca do środka i uformować rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę należy posmarować je roztrzepanym białkiem.
Rogaliki ułożyć koło 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
S m a c z n e g o!
0 komentarze :
Prześlij komentarz